Ακουστική και Ηχομόνωση Ξύλινων Σπιτιών

Οικολογική Δόμηση

Η ακουστική στα ξύλινα σπίτια μολονότι είναι είναι χρόνιο ζήτημα, δεν έχει ευρέως αναπτυχθεί. Ωστόσο, η ακουστική και ηχομόνωση είναι κρίσιμες παράμετροι για μια οικία από ξύλο, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψιν ώστε να υπάρξει μια καλή ακουστική άνεση.

Τα τελευταία χρόνια o Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων έχει γνωρίσει μεγάλη ζήτηση. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικά υλικά και να αποφεύγουν τη χρήση πιθανών επικίνδυνων υλικών. Η ξυλεία είναι μια πηγή οικολογικού υλικού που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το σκυρόδεμα. Για παράδειγμα, ένα φιλικό προς το περιβάλλον, ζεστό και άνετο σπίτι, το οποίο διατηρεί τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πηγή καλού γούστου και θαλπωρής για τον ιδιοκτήτη.

 

ηχομετάδοση κτυπογενούς θορύβου

ηχομόνωση κτυπογενούς θορύβου
Εφαρμογή βισκοελαστικής μεμβράνης και αντικραδασμικού ρολού ISOLfon ReCork σε ξύλινο πάτωμα. Ξύλινα δοκάρια εγκατεστημένμα πάνω σε ελαστομερή συστήματα έδρασης για ξύλινο δάπεδο Vibro-FS

 

Στερεόφερτος θόρυβος στην ακουστική ξύλινων σπιτιών

Η ακουστικήσεξύλινα σπίτια διαμορφώνεται εξίσου και με τον θόρυβοαλλά και με τους κραδασμούς. Επιπλέον, στις ξύλινα οικοδομήματα υπάρχουν ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από εκείνα σε σκυρόδεμα και άλλα δομικά υλικά μεγάλης μάζας. Για παράδειγμα, η μάζα μιας οικοδομής επηρεάζει σημαντικά την ηχομονωτική ικανότητα του κτηρίου τόσο για τον αερόφερτο, όσο και για τον στερεόφερτο θόρυβο. Αυτό ισχύει ειδικά για το χαμηλότερο εύρος συχνοτήτων 20–200 Hz. Έτσι, για να αντισταθμιστεί η έλλειψη μάζας και ελαστικότητας, η ακουστική απομόνωση με αντικραδασμικά συστήματα είναι σημαντική. Επίσης, η ακριβής επιλογή ηχομονωτικού υλικού από τη φάση σχεδιασμού είναι κρίσιμη για να εξασφαλιστεί μια άνετη διαβίωση.

Ο κτυπογενής θόρυβος που προκαλείται από άτομα που περπατούν είναι το πιο κοινό πρόβλημα ηχομόνωσης για δάπεδα μικρής μάζας, ειδικά σε χαμηλές συχνότητες.

Ομοίως, η πλευρική μετάδοση θορύβου είναι ένα άλλο κύριο πρόβλημα της ακουστικής των ξύλινων κτηρίων. Όλοι οι τύποι ελαφρών κατασκευών απαιτούν ακουστικά υποστρώματα και αντικραδασμικές αναρτήσεις.

 

 

Ηχομόνωση και αντικραδασμική προστασία στην ακουστική ξύλινων σπιτιών

Ο θόρυβος των μηχανολογικών εγκαταστάσεων αποτελείται κυρίως από χαμηλές συχνότητες. Συνεπώς ακουστικά υλικά όπως ηχομονωτικά κτυπογενούς θορύβου ή αντικραδασμικές αναρτήσεις οροφήςέχουν εξαιρετική απόδοση σε δομικούς σκελετούς από ξύλο. Οι κραδασμοί χαμηλών συχνοτήτων και η ελαστικότητα μπορούν να ληφθούν υπόψη ιδιαίτερα για δάπεδα μεγάλων διαστάσεων. Σε αυτά τα έργα, τα ακουστικά υποστρώματα και η απομόνωση δονήσεων του ξύλινου δαπέδου είναι ακόμη πιο κρίσιμα για την εξασφάλιση μιας επαρκούς ακουστικής άνεσης.

Η εταιρεία μας έχει χρησιμοποιήσει μια σειρά προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ηχομόνωση σε ξύλινα σπίτια όπως:

Ηχομονωτικό ρολό κτυπογενούς θορύβου

Τα ηχομονωτικά-αντικραδασμικά ρολάγια τον κτυπογενή θόρυβο από ανακυκλωμένο ελαστικό είναι άκρως αποτελεσματικά κάτω από το δάπεδο και απορροφούν τους περισσότερους κραδασμούς και θορύβους που προκαλούνται σε μια οικεία. Είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί στην πηγή και να αποφευχθεί η μετάδοσή τους σε άλλα δομικά υλικά μικρής μάζας και να ενισχυθεί η δόνηση.

ηχομόνωση δαπέδου - κτυπογενής θόρυβος (τομή)
Τομή πατώματος σε ξύλινο σπίτι

 

Επιπρόσθετα, τα Vibro-FM & Vibro-FS είναι πατενταρισμένα αντικραδασμικά προϊόντα για ξύλινες σανίδες, που με τη χρήση τους μπορεί να επιτευχθεί Σταθμισμένη τυποποιημένη ηχοστάθμη κτυπογενούς ήχου Lnw = 53 dB. (BS EN ISO 717-2:2013)

Αντικραδασμικές Αναρτήσεις

Οι αντικραδασμικές αναρτήσειςμε νεοπρένιο όπως το Vibro-CH.mini μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλωτές οροφές και να αυξήσουν αποτελεσματικά την ηχομόνωση της οροφής.

αντικραδασμική ηχομονωτική ανάρτηση οροφής
Vibro CH.mini: Αντικραδασμική ανάρτηση ηχομονωτικών ψευδοροφών – ανάρτηση σωληνώσεων – αεραγωγών. Η ανάρτηση αυτή χρησιμοποιεί το αντικραδασμικό ελαστικό Vibro mini

Ηχοπροστασία από τον αερόφερτο θόρυβο

Επιπλέον, τα κενά μεταξύ της ξύλινης κατασκευής προτείνονται να γεμιστούν με υλικά απορρόφησης ήχου όπως το IZIfon, το οποίο είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που είναι 100% ανακυκλώσιμο αντί για ορυκτό μαλλί.

Επιπλέον, για να αυξήσουμε την ηχομόνωση της αερομεταφερόμενης ηχομόνωσης σε ελάχιστο πάχος, προτείνουμε τη χρήση βισκοελαστικής μεμβράνης με μεγάλη επιφανειακή μάζα που έχει υψηλή ηχομόνωση σε μικρό πάχος.

[foogallery id=”18863″]

Έρευνα και ανάπτυξη στην ακουστική ξύλινων σπιτιών

Η εταιρεία μας συμμετείχε στο στο 24o συνέδριο Ξυλείας και κατασκευών IHF 2018 στη Γερμανία (IHF2018) με λύσεις REGUFOAM και REGUPOL που παρουσιάστηκαν εδώ. Έχουμε πραγματοποιήσει με επιτυχία μια σειρά έργων σε ελαφριές κατασκευές από ξύλο.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα είναι εξίσου αποδοτικά σε ποικίλες εφαρμογές ηχομόνωσης αερόφερτου ή κτυπογενούς θορύβου σε οικοδομήματα από ξύλο. Η ομάδα των Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Ακουστικών μας είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να υπολογίσει για κάθε εφαρμογή την καταλληλότερη πρόταση για το στάδιο του σχεδιασμού του έργου.

 

Call now button
+30 210 6779 875