Οι μετρήσεις δονήσεων γίνονται από τους κατάλληλα εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρείας μας με υπερσύγχρονα όργανα. Τα όργανα αυτά έχουν την δυνατότητα να μετρούν τους κραδασμούς στις 3 διευθύνσεις. Χρησιμοποιούνται σε μετρήσεις κραδασμών σε: κτήρια, βιομηχανικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι μετρήσεις κραδασμών γίνονται επίσης για τον προσδιορισμό της διεγείρουσας συχνότητας με γνώμονα τον προσδιορισμό της κατάλληλης αντικραδασμικής λύσης.
Οι παρακάτω δείκτες μπορούν να καταγραφούν και να υπολογιστούν ανάλογα με το είδος της κάθε
μέτρησης:
• Επιτάχυνση RMS (m/sec2) με υπολογισμό της μέγιστης τιμής
• Ταχύτητα δόνησης (m/sec) με υπολογισμό της μέγιστης ταχύτητας δόνησης σωματιδίου (ppv)
• Σταθμισμένη επιτάχυνση (m/sec2) για τον υπολογισμό της τιμής της δόσης δόνησης (vdv) και την αξιολόγηση σύμφωνα με το Πρότυπο BS 6472.
• Φασματικές αναλύσεις κραδασμών σε 1/1 ή 1/3 οκτάβας από 1 Hz και πάνω.
• Ταυτόχρονη καταγραφή στάθμης και φασματικής ανάλυσης στη διάρκεια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (FFT analysis και παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε διάγραμμα waterfall).
Διαθέτουμε επιταχυνσιόμετρα μονοαξονικά βιομηχανικού τύπου, αλλά και τριαξονικά με μεγάλη ευαισθησία (1V/g) για μέτρηση δονήσεων σε κτήρια.
Έκθεση εργαζομένων σε κραδασμούς
Η οδηγία 2002/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφέρεται στην έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόμενους από φυσικούς παράγοντες (κραδασμοί) θεσπίζει σε κοινοτικό επίπεδο ελάχιστες προδιαγραφές προστασίας των εργαζομένων, όταν εκτίθενται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε κινδύνους προερχόμενους από κραδασμούς.
Η οδηγία 2002/44/ΕΚ προβλέπει «οριακές τιμές έκθεσης» και «τιμές έκθεσης για την ανάληψη δράσης». Καθορίζει επίσης τις υποχρεώσεις των εργοδοτών όσον αφορά τον προσδιορισμό και την εκτίμηση των κινδύνων, ορίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό ή την αποφυγή της έκθεσης και διευκρινίζει πώς πρέπει να παρέχεται ενημέρωση και κατάρτιση στους εργαζομένους. Κάθε εργοδότης που προτίθεται να εκτελέσει εργασίες οι οποίες συνεπάγονται κινδύνους προερχόμενους από έκθεση σε κραδασμούς πρέπει να εφαρμόσει σειρά μέτρων προστασίας πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Η παραπάνω οδηγία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με το Π.Δ 176/2005 (ΦΕΚ 227/Α) “Ελάχιστες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας όσον αφορά την έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόμενους από φυσικούς παράγοντες (κραδασμοί), σε συμμόρφωση με την οδηγία 2002/44/ΕΚ” (ΦΕΚ 227/Α/14-09-2005)