Ακουστική βελτίωση σε εστιατόρια, bar, café και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Εκτός από τα σωστά ηχομονωτικα υλικα ώστε να μην υπάρχει διαφυγή θορύβου προς τους γειτονικούς ηχητικούς δέκτες, ιδιαίτερα σημαντικός ακουστικός παράγοντας είναι η σωστή αρχιτεκτονική ακουστική εσωτερικά ενός χώρου συνάθροισης κοινού.

Το γενικότερο αίσθημα ικανοποίησης που λαμβάνει ο επισκέπτης ενός χώρου εστίασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ακουστική άνεση η οποία ορίζεται από τα ηχοαπορροφητικα υλικα του χώρου.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική φιλοσοφία περιλαμβάνει minimal κατασκευές με μαρμάρινα δάπεδα, άφθονο γυαλί, τραπέζια σκληρών επιφανειών, μοντέρνες οροφές, καθρέφτες κλπ που παρουσιάζουν χαμηλό συντελεστή ηχοαπορρόφησης. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση του παραγόμενου θορύβου μέσω ανακλάσεων και μια γενικότερα όχι ευχάριστη εμπειρία, ανεξάρτητα από το πόσο καλό ήταν το φαγητό.

Πρακτικά, η κακή ακουστική σχεδίαση βεβαιώνεται με την ανάγκη υψηλής ηχητικής στάθμης ομιλιών (φωνές) για επικοινωνία με τους διπλανούς θαμώνες οι οποίοι είναι συνήθως σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από ένα μέτρο. Το τελικό αποτέλεσμα που λαμβάνει ο πελάτης είναι μια αγχωτική και όχι χαλαρωτική εμπειρία.

Τα μαχαιροπίρουνα, οι καρέκλες, οι καφετιέρες, τα ποτήρια κ.λπ. προσθέτουν στο γενικό επίπεδο θορύβου και συχνά ακόμα και η επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού είναι δύσκολη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη στις παραγγελίες.

Η παραγόμενη στάθμη θορύβου που επικρατεί εσωτερικά των εστιατορίων εξαρτάται από πολλές μεταβλητές όπως η σχετική άδεια/νομοθεσία, ο χαρακτήρας του καταστήματος αλλά και η κουλτούρα της χώρας.

Για παράδειγμα όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα (Lauren H. Christie Victoria University of Wellington) στη Νέα Ζηλανδία η μέση μετρηθείσα ηχοστάθμη θορύβου βάθους είναι σημαντικά υψηλότερη από τα bar και τα cafes.

graphΣύμφωνα με την ίδια μελέτη τα εστιατόρια είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για επικοινωνία (συγκριτικά με bar/café) όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα:

graph yellowΛαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ακουστικά δεδομένα, η συγκεκριμένη μελέτη καταλήγει στο παρακάτω διάγραμμα αναλογίας ηχητικών πηγών παραγόμενου θορύβου.

graph purple

Όπως είναι φανερό η ανθρώπινη επικοινωνία άλλων θαμώνων αποτελεί πάνω από το 60% του παραγόμενου θορύβου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι η επίτευξη μιας κατάλληλης ακουστικής ατμόσφαιρας για τα εστιατόρια με στόχο να καταστεί δυνατή η κατανόηση της ομιλίας μεταξύ των προσκεκλημένων στο ίδιο τραπέζι, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι η χρήση από ηχομονωτικα υλικα δεν θα συνδράμει καθόλου στην ηχοαπορρόφηση η οποία απαιτεί υλικά με ακουστική πορώτητα.

Προκειμένου να μελετηθεί πληρέστερα η υποκειμενική εντύπωση της ακουστικής άνεσης, εκτελέσθηκαν αναλυτικές ηχομετρήσεις από την ομάδα της Monika Ryhavakora στο πανεπιστήμιο του Λάουβεν στο Βέλγιο.

Μια μεγάλη βάση δεδομένων από 11 εστιατόρια με 75 ηχομετρήσεις για το καθένα (825 συνολικά) συγκεντρώθηκαν για ανάλυση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο στενό εύρος χρόνου αντήχησης μπορεί να παράγει ακουστική άνεση για τους πελάτες των εστιατορίων όλων των ηλικιών. Άλλες φυσικές και ακουστικές συνθήκες του χώρου φαγητού φαίνεται να έχουν ελάχιστη ή μη συνεπή επίδραση στην καταγραφή της άνεσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι τα διάφορα υποκειμενικά συστατικά της ακουστικής άνεσης – ησυχία, επικοινωνία, ιδιωτικότητα – διαφέρουν σημαντικά ανά ηλικιακή ομάδα με συγκεκριμένες συνέπειες για τον ακουστικό σχεδιασμό εστιατορίων για διαφορετικούς πελάτες. Για τον λόγο αυτό η ακουστική άνεση εσωτερικού χώρου είναι δυσκολότερο να προβλεφθεί συγκριτικά με την ηχομονωση και τα ηχομονωτικα υλικα για μετάδοση του θορύβου προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα ακραία επίσης δεδομένα που προέκυψαν στην έρευνα, ορισμένα εστιατόρια μπορεί να είναι τόσο θορυβώδη που τα επίπεδα υπερβαίνουν τις οδηγίες για το θόρυβο στην εργασία. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δίνεται η ψευδαίσθηση ότι το κατάστημα είναι «ζωντανό» αλλά στην πράξη ένα αξιόλογο ποσοστό πελατών η έρευνα δείχνει ότι δεν θα επιστρέψουν.

Λαμβάνοντας δε υπόψη την χρήση των σχετικών εφαρμογών, social media και τη γενικότερη χρήση του internet μια κακή κριτική ή αρνητική βαθμολογία μπορεί άμεσα να επηρεάσει δυνητικούς επισκέπτες του café, bar ή εστιατορίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιολόγησης εστιατορίου που δεν αφορά μόνο το φαγητό είναι ο Michael Bauer του San Francisco Chronicle ο οποίος στις αξιολογήσεις του χρησιμοποιεί “καμπάνες” σαν μέτρο αξιολόγησης της ακουστικής άνεσης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ταξινομήσει το επίπεδο του θορύβου στα εστιατόρια που εξετάζει κρίνοντας από το τελικό αποτέλεσμα και όχι αν έχουν χρησιμοποιηθεί ηχομονωτικα υλικα για αύξηση της ιδιοτικότητας ή γενικότερα υπάρχει ηχο-απορρόφηση στον χώρο. Συγκεκριμένα για τις κριτικές εστιατορίων: με μία καμπάνα (κάτω από 60 ντεσιμπέλ) , 2 καμπάνες για εστιατόρια στα οποία η συνομιλία είναι εύκολη (60-70dB), 3 καμπάνες σημαίνει ότι η ομιλία συνήθως γίνεται δύσκολα (70-75dB). 4-καμπάνες, επικρατούν φωνές και η επικοινωνία γίνεται μόνο με δυσκολία (75-80dB) και “βόμβα”, όταν είναι πολύ θορυβώδες.  (Πάνω από 80dB)

Λύσεις

Με την πρόοδο των τελευταίων ετών στα ηχομονωτικά υλικα αλλά και τα υλικά ηχοαπορρόφησης, πλέον οι διαθέσιμες λύσεις για ένα ακουστικό μηχανικό είναι πολυποίκιλες. Η πρόσκληση είναι να συνδυαστεί ένα σωστό ακουστικό περιβάλλον με κατάλληλη αισθητική και εργονομία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών ακουστικής βελτίωσης χώρων μπαρ, καφέ ή εστιατορίων έχει να κάνει με επεμβάσεις στην οροφή και δευτερευόντως τους τοίχους. Αυτό συμβαίνει καθώς σε ψηλοτάβανους χώρους η οροφή συχνά είναι ελεύθερη με εμφανή κανάλια κλιματισμού, εξαερισμού και φωτιστικά. Τα ηχοαπορροφητικα πανελ ALPHAcoustic AP Cloud μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν ανάμεσα στα διάκενα των εμποδίων και να αξιοποιήσουν ακουστικά τις ελεύθερες επιφάνειες της οροφής.

Ενδεικτικά ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες ηχοαπορροφητικών πλαισίων τοποθετημένα σε οροφές και τοίχους εστιατορίων, καφέ και μπαρ με στόχο την μείωση του χρόνου αντήχησης.

Restaurant acoustics21

Η εταιρεία μας, στοχεύοντας στη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση των λύσεων στα ηχοαπορροφητικα υλικα,   δημιούργησε μια νέα σειρά από ακουστικα υλικα για χρήση σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα νέα αυτά προϊόντα ονομάζονται ALPHAcoustic-AM και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ηχομονωτικα υλικα για πρωτογενή μείωση του θορύβου ή σαν ηχοαπορροφητικα προιόντα που μειώνουν τις ανακλάσεις στον χώρο.

Τι είναι τα αυτοστήρικτα ηχοαπορροφητικά πλαίσια ALPHAcoustic-AM;self standing

Τα αυτοφερόμενα  ηχοαπορροφητικά πλαίσια ALPHAcoustic-AM αποτελούνται από ισχυρό εσωτερικό σκελετό. Επενδύονται  από όλες τις πλευρές με ειδικό ηχοδιαπερατό ύφασμα σε ποικιλία χρωματισμών. Εσωτερικά φέρουν ινώδες άκαυστο ηχοαπορροφητικό υλικό το οποίο μπορεί να καλυφθεί και με πρόσθετη μεμβράνη προστασίας.

Διαθέτουν αυξημένη ηχοαπορροφητική ικανότητα σε όλο το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων με συντελεστή ηχοαπορρόφησης 0,9 στα 1000 Hz, σύμφωνα με το ISO 354.

Προσφέρουν ευέλικτη και προσιτή λύση σε πολλά προβλήματα βελτίωσης της ακουστικής μιας αίθουσας βελτιώνοντας την ηχοδιάχυση και αποτρέποντας την παραγωγή στάσιμων κυμάτων.

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν διαχωριστικά μεταξύ ομοειδών χώρων καθώς και για το διαχωρισμό μουσικών οργάνων, εξαλείφοντας την απευθείας διάδοση του ήχου. Ακόμη αποτελούν συνιστώμενη λύση σε περιπτώσεις όπου είναι επιθυμητή η μερική απομόνωση σε δημόσιους χώρους   προσφέροντας  κατάλληλη ιδιωτικότητα (privacy) και σχετική διαμερισματοποίηση του εκάστοτε χώρου.

Τοποθετούνται εύκολα σε οποιονδήποτε χώρο και μεταφέρονται με την ίδια ευκολία για αλλαγή διαρρύθμιση στον χώρο

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Επένδυση Ηχοαπορροφητικών Πλαισίων

Τα ηχοαπορροφητικα πλαίσια  ALPHAcoustic-AM  μπορούν ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές και αισθητικές απαιτήσεις του χώρου να προσαρμόσουν την τελική τους επιφάνεια και επένδυση.

Με αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο δεν περιορίζεται μόνο στην χρηστική του αξία (βελτίωση ακουστικής) αλλά παράλληλα αποτελεί διακοσμητική παρέμβαση στον ίδιο τον χώρο  προσφέροντας  την ευελιξία διαμόρφωσης ενός δυναμικού πλαισίου προσαρμόσιμο σε κάθε διακοσμητική επιλογή χωρίς να ξεχωρίζει ότι υπάγεται στη κατηγορία με τα ηχομονωτικα υλικά.

Εναλλακτική 1

Αρχικά τα ηχοαπορρογητικά αυτοστήρικτα πλαίσια ALPHAcoustic-AM μπορούν να επενδυθούν  εξωτερικά με  ύφασμα διαφορετικών τύπων και χρωματισμών.

 Εναλλακτική 2

Μια καινούρια εναλλακτική πρόταση μας για την επένδυση των πλαισίων είναι η επένδυση της τελική επιφάνειας σε μορφή μποτονέ. Με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση που προσφέρει το πανέλο είναι περισσότερο ανάλαφρη ενώ παράλληλα οι ακμές αυτού στρογγυλεύουν και λειαίνονται. Η προτεινόμενη αυτή επένδυση γίνεται διακριτή στις παρακάτω φωτογραφίες και αποτελεί μια καινοτομία αισθητικής για τα ηχομονωτικα υλικά που σπάνια συνδυάζουν και υψηλή αισθητική.

alternative 2Αυτοστήρικτο πανέλο σε μορφή μποτονέ και χρώμα υφάσματος δίχρωμο καφέ.

Έδραση Ηχοαπορροφητικών Πλαισίων

Εναλλακτική 1

Τα αυτοφερόμενα ηχοαπορροφητικά πλαίσια ALPHAcoustic-AM  μπορούν να στηρίζονται στο κάτω μέρος σε 2 μεταλλικά πόδια, έτσι μπορούν εύκολα να εδραστούν στο δάπεδο του χώρου ή ακόμα και ανάμεσα σε τραπέζια για εφαρμογή σαν ηχομονωτικα υλικα σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Αυτός ο τρόπος έδρασης τους δίνει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • αυτονομία κάθε πανέλου μέσα στο χώρο
 • Δημιουργία οποιασδήποτε επιθυμητής διάταξης και τοποθέτηση σε οποιαδήποτε απόσταση μεταξύ τους
 • Εύκολη μετακίνηση και αποθήκευση του.
 • Με τη χρήση ποδιών η έδραση του πλαισίου είναι πολύ ασφαλής σε τυχόν επιβαλλόμενες δράσεις ανατροπής, ενώ η ανατροπή του ενός δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο ανατροπής και άλλων πλαισίων, λόγω της προαναφερθείσας αυτονομίας που παρέχεται σε αυτόν τον τρόπο έδρασης.

Παρόλα αυτά ο συγκεκριμένος τρόπος έδρασης παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να αναφερθούν:

 • Τα πόδια έδρασης εξέχουν στην βάση του πανέλου κατά 17cm από κάθε πλευρά. Έτσι δημιουργείται αναγκαιότητα ύπαρξης χώρου τουλάχιστον 40cm για να πατήσουν σωστά τα πάνελ.
 • Η προεξοχή των ποδιών είναι επίφοβη για την πρόκληση ατυχημάτων από τους διερχόμενους στο χώρο.

legsΕδραση πλαισίων με τη χρήση ποδιών

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτό το σενάριο έδρασης είναι δυνατή η αντικατάσταση των μεταλλικών ποδιών από ρόδες που θα ασφαλίζουν όταν τοποθετούνται στην προβλεπόμενη θέση τους και θα δίνει τη δυνατότητα εύκολης μετακίνησης για αλλαγή θέσης όταν αυτό είναι επιθυμητό.

Εναλλακτική 2

Μια άλλη εναλλακτικλη μέθοδος στήριξης-έδρασης των ηχοαπορροφητικών πλαισίων αποτελεί η χρήση ειδικών μεντεσέδων.

Σε αυτή την εναλλακτική προσανατολιζόμαστε σε δύο διαμορφώσεις.

Στην πρώτη διαμόρφωση  προτείνεται η προμήθεια των πανέλων ξεχωριστά και η συναρμολόγηση τους (τοποθέτηση με μεντεσέ) επί τόπου.

Πρέπει να σημειωθεί πως για την αντιμετώπιση αισθητικών και λειτουργικών απαιτήσεων προτείνονται διαφορετικοί τύποι μεντεσέ.

 • Μεγάλος ΙΝΟΧ μεντεσές που θα τοποθετηθεί στο πάνω και κάτω μέρος της σύνδεσης των δυο πλαισίων για τη συγκράτηση τους.

inox

fabric panel

Με την εφαρμογή του παραπάνω μεντεσέ τα πλαίσια στηρίζονται δημιουργούντας μεταξύ τους πλισε διαμόρφωση και ουσιαστικά συγκρατεί το ένα το άλλο. Όμως δημιουργείται  μικρό κενό μεταξύ των πλαισίων  το οποίο μπορεί να προκαλέσει απώλειες από άποψη ηχοαπορρόφησης. Ακόμη η περιστροφή των πλαισίων μεταξύ τους περιριζεται μόνο στις 180ο (βλέπε παράρτημα 2).

 • Μικρός ΙΝΟΧ μεντεσές που θα τοποθετηθεί στο πάνω και κάτω μέρος της σύνδεσης των δυο πλαισίων για τη συγκράτηση τους.

small inoxΜε την εφαρμογή του παραπάνω μεντεσέ περιορίζεται το ανοιγμα ανάμεσα στα δύο πλαίσια ακόμα περισσότερο. Ακόμη λόγω του μεγέθους του αποτελεί πιο διακριτική επιλογή από άποψη αισθητικής.

 • Τοποθέτηση μικρης λάμας στο πάνω και στο κάτω μέρος της σύνδεσης των πάνελ αντι της εφαρμογής του μεντεσέ.

hinge

v shaped

Με την τοποθέτηση μικρής ανοξείδωτης λάμας διασφαλίζεται η σύνδεση των πλαισίων, χώρις να γίνεται έντονα ορατό το λαμάκι. Ακόμη είναι δυνατή η περιστροφή των πλαισίων 360ο , δίνοντας έτσι την δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στην επιλογή της διάταξης των πανέλων στο χώρο.

Τα πλεονεκτήματα της παραπάνω διαμόρφωσης είναι:

 • Ελευθερία στην τοποθέτηση όσων πανέλων χρειάζονται κάθε φορά
 • Εύκολη μετακίνηση και αποθήκευση των μεμονωμένων πλαισίων.
 • Δυνατότητα μικρότερης καταλαμβανόμενης επιφάνεια έδρασης (παράρτημα 2)

Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στη διαμόρφωση αυτή όπως :

 • Δύσκολη εγκατάσταση των πανέλων κάθε φορά
 • Πτώση του ενός πλαισίου σημαίνει πτώση όλων των πλαισίων(domino)
 • Δεν υπάρχει πλήρης ελευθερία στην διάταξη των πλαισίων στο χώρο αφού από άποψη στατικής η οριζόντια διάταξη θεωρείται επίφοβη και στην περίπτωση του κλασικού μεντεσέ το άνοιγμα των πλαισίων έχει εύρος μέχρι 180ο .

Πρέπει να σημειωθεί πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εγκατάστασης και της δημιουργίας domino σε περίπτωση πτώσης προτείνεται ως λύση η προμήθεια διπλών συνδεδεμένων πλαισίων. Έτσι παρακάμπτεται η δυσκολία εγκαταστάσεις, ανά δυάδες τα πανέλα είναι αυτόνομα η αποθήκευση και η μεταφορά γίνεται εύκολα.

Και στην περίπτωση σύνδεσης με τον μεντεσέ πρέπει να σημειωθεί η δυνατότητα πρόσθεσης ροδών αν αυτό είναι επιθυμητό.

Συνοπτικά σενάρια έδρασης

greek graphΠαρακάτω ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές προτάσεις και σενάρια που μπορούν να ακολουθηθούν κατά επιλογή σε ένα εστιατόριο για ηχητική αποκοπή μεταξύ των τραπεζιών.

restaurant 1

Διάταξη πλαισίων σε μορφή πλισέ με χρήση μεντεσέ

restaurant 2Διάταξη πλαισίων που εδράζονται σε πόδια

curvesΕπιφάνεια έδρασης που χρειάζεται στις διαφορετικές περιπτώσεις

panel 1panel 2drawing 1Εύρος ανοίγματος πανέλων που συνδέονται με μεντεσέ

drawing 2

extend of acoustic panelsΕύρος ανοίγματος πανέλων που συνδέονται με λαμάκι

Call now button
+30 210 6779 875