Room Noise Transmittion

Building Sound Proofing

 

Ο ενοχλητικός θόρυβος από την ελλειπή ηχομόνωση ξενοδοχείων είναι ένα από τα κορυφαία παράπονα μεταξύ των επισκεπτών. Μαζί με την κακή σύνδεση στο WiFi και την καθαριότητα, ο θόρυβος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες για την οποία οι επισκέπτες όχι μόνο μένουν δυσαρεστημένοι με τη διαμονή τους, αλλά γράφουν και αρνητικές κριτικές.

Όταν μένεις σε ένα ξενοδοχείο, ανεξάρτητα τον λόγο διαμονής (διακοπές ή εργασία), θέλεις ηρεμία και ησυχία. Αν λάβουμε ακόμα υπόψιν οτι η ποιότητα ύπνου σύμφωνα με το Consumer Reports, είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα που αναμένουν οι επισκέπτες όταν μένουν σε ένα ξενοδοχείο, τότε η σωστή ηχομόνωση ξενοδοχείων από τους θορύβους που προέρχονται από διπλανά δωμάτια ή το περιβάλλον (πχ δρόμος με κίνηση), προδιαγράφει ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον.

 

 

Γενικά για την ηχομόνωση

Ως γνωστόν ο ήχος ταξιδεύει σε κύματα. Η ηχομόνωση λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα εμπόδιο που εμποδίζει αυτά τα ηχητικά κύματα να εισέλθουν σε κάποιο διπλανό δωμάτιο. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τους εξής τρόπους:

  • Απορρόφηση: Προσθήκη μονωτικών υλικών όπως υαλοβάμβακας & ορυκτοβάμβακας για την απορρόφηση του ήχου και την αποτροπή της διέλευσης του από χώρο σε χώρο.
  • Απόσβεση: Τα ηχητικά κύματα δημιουργούν δονήσεις. Με την προσθήκη στοιχείων απόσβεσης, αυτές οι δονήσεις μειώνονται ή ακόμα και εξαλείφονται, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μη δονούμενο φράγμα.
  • Απομόνωση: Με αυτή τη μέθοδο πρακτικά διαχωρίζονται οι τοίχοι. Συνήθως, τα δύο στρώματα γυψοσανίδας συνδέονται ως ένα ενιαίο πάνελ. Με την μέθοδο αυτή, τα δύο κομμάτια γυψοσανίδας διαχωρίζονται και δημιουργείται ένα στρώμα μόνωσης ανάμεσά τους.
  • Μάζα: Η χρήση παχύτερων και βαρύτερων υλικών, με μεγάλη πυκνότητα χρησιμεύει για την εξασθένιση της ενέργειας των ηχητικών κυμάτων.
Η συμβολή της ΑΛΦΑ Ακουστικής

ALPHAfon Acoustic Door

 

Ξεκινώντας από τα κουφώματα, οι πόρτες και τα παράθυρα είναι συχνά οι κύριες αιτίες μετάδοσης αερόφερτου θορύβου. Είναι επίσης και το πιθανά ασθενέστερο ηχομονωτικά σημείο σε σχέση π.χ. με έναν τοίχο ή το δάπεδο. Ανάλογα με τις απαιτήσεις και την θέση του δωματίου, επιλέγεται και η αντίστοιχη ηχομονωτική ικανότητα των κουφωμάτων. Αυτό πάντα σε συμφωνία πάντα με τον κτηριοδομικό κανονισμό. Η σειρά ηχομονωτικών θυρών ALPHAfon AD, δίνει μια ευρεία γκάμα επιλογών ανάλογα με την εφαρμογή. Άξιο προσοχής είναι ακόμα, πως μια συμπαγής πόρτα θα κρατήσει τον ανεπιθύμητο ήχο εκτός του χώρου, αλλά αν υπάρχουν κενά γύρω από την κάσα, αυτά θα αναιρέσουν την ηχομονωτική της ικανότητα. Θα πρέπει λοιπόν η ηχομονωτική ικανότητα των θυρών να εξετάζεται ως ενιαίο σύστημα κάσας & φύλλου και όχι μεμονωμένα ως ακουστικά χαρακτηριστικά του κάθε τμήματος αυτών. Επίσης θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα πιστοποιητικά για τα ηχομονωτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν.

ALPHAcoustic Acu Acoustic Curtains

 

 

Μια ενδιαφέρουσα μοντέρνα πρόταση για να περιοριστεί ο θόρυβος που προέρχεται από τα παράθυρα είναι η τοποθέτηση ηχομονωτικών/ηχοαπορροφητικών κουρτινών. Οι κουρτίνες πέρα από το να εμποδίζουν το φως, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κοιμηθούν πιο άνετα, θα βελτιώσουν την ακουστική του δωματίου και θα το απομονώσουν ηχητικά από τους εξωτερικούς θορύβους. Οι νέες ηχοαπορροφητικές και ηχομονωτικές κουρτίνες ALPHAcoustic Acu, διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και τύπων υφασμάτων, ώστε να ταιριάξουν αρμονικά με την αρχιτεκτονική του χώρου.

 

Acoustic Wall Application ISOLfon Barrier

 

Η τοιχοποιία θα πρέπει να κατασκευαστεί με συγκεκριμμένη διαστρωμάτωση και υλικά, ανάλογα με την περίπτωση και την θέση της (εξωτερική, εσωτερική κτλ). Ο γενικός κανόνας είναι η προσθήκη περισσότερης μάζας στον τοίχο. Έτσι διασφαλίζεται η απαραίτητη ηχοστεγανότητα. Για κατασκευές ξηράς δόμησης, η ηχομονωτική βισκοελαστική μεμβράνη ISOLfon Barrier είναι ένα από τα πλέον εύχρηστα ηχομονωτικά υλικά της αγοράς. Αν πρόκειται για μια μεγάλη ανακαίνιση, μπορεί να εξεταστεί και η επιλογή να προστεθούν στοιχεία απορρόφησης κραδασμών στους σκελετούς των τοίχων. Αυτά θα αποτρέψουν την διάδοση των ανεπιθύμητων κραδασμών από τον ένα χώρο στον άλλο.

 

ISOLfon Re-Rub floor application

 

Για την αποφυγή της μετάδοσης κτυπογενούς θορύβου, είναι επίσης απαραίτητη η ενίσχυση του δαπέδου με ειδικά ηχομονωτικά. Πρέπει να συνδυάζουν μεγάλη επιφανειακή μάζα, άριστη ελαστικότητα, καλή μηχανική αντοχή, όπως και αντοχή σε υγρασία. Ένα τέτοιο υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον είναι το ISOLfon ReRub. Προέρχεται από ανακυκλωμένα ελαστικά αυτοκινήτων, είναι ανακυκλώσιμο 100%, και δεν περιέχει ίνες ή άλλα επιβλαβή για την υγεία υλικά.

 

 

Μην ξεχνάτε πως, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από το να πρέπει να αντιμετωπίζετε συνεχώς το πρόβλημα.

 

Ρωτήστε τους ειδικούς!

Οι παραπάνω προτάσεις, αποτελούν ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν μια πλήρη μελέτη ηχομόνωσης. Κάθε εφαρμογή είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να εξετάζεται εις βάθος. Κάθε ξενοδοχείο, είτε είναι υπο κατασκευή είτε υπο ανακαίνιση θα πρέπει να εξετάζεται με κριτήριο διάφορους παράγοντες. Μερικοί είναι η θέση του, οι απαιτήσεις του πελάτη, η ισχύουσα νομοθεσία, κ.α..

Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με την βέλτιστη τεχνοοικονομική ακουστική επέμβαση για την ηχομόνωση των χώρων σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2106779875 ή στο tech@alphacoustic.com.

Call now button
+30 210 6779 875